OM SALT
SALT er et nomadisk kunstprosjekt med pyramidekonstruksjoner kalt “hesjer”, som er basert på tradisjonelle konstruksjonsmetoder langs kysten av Norge. Norge har en av verdens lengste kystlinjer og en gammel kystkultur der folket har fisket i enighet med naturen. Fiskerne satte opp fiskehesjer for å tørke fisken i vinden. Tørket fisk ga ikke bare mennesker næring, men ble også en eksportartikkel som har vært betydelig med tanke på byggingen av Norge.
De pyramidale strukturene er utviklet i samarbeid med arkitekten Sami Rintala. Árdna, Den Arktiske Pyramiden, Langhuset og Naustet gjør SALT til et unikt sted for opplevelser og refleksjon der et mangfold av mennesker kan samles for å oppleve kunst og diskutere dagens store utfordringer.
Havet er avgjørende for planetenes fremtid. Hvordan kan vi sikre et bærekraftig hav for fremtidige generasjoner? Hva kan vi lære av kystfolks evne til å leve med og ut av naturen? SALT ble første gang reist på Sandhornøya i Nordland i 2014. Prosjektet har siden besøkt Bergen og er nå i Oslo.
SALT har utviklet seg til en eviglang festival på kaia i Oslo, en kulturlandsby med seks scener, serveringssteder og sauna. SALT skal være et visningsrom for byens kreative miljøer, med et program som inkluderer konserter, teater, film, festivaler, klubber, foredrag, utstillinger, debatter og familiebegivenheter. Gjennom alle årstider kan besøkende slappe av i badstuen, slukke tørsten og smake spennende mat.
Tidligere artister på SALT: Yang Fudong, BJ Nilsen, HC Gilje, Justin Bennett, Jana Winderen, Signe Lidén, Tatjana Gorbachewskaja & Katya Larina, Cecilie Jonsson, Lonnie Holley, Margrethe Pettersen and Edvine Larssen.
“When night falls, the festival takes on an even more Norwegian earthiness. There's a bonfire, but i head to the "amphisauna” to warm up properly. I sip a beer in the prism-like oven, which can fit up to 120 people and has a huge window at the front so you can look out over the beach. With a bar at the back and deep house music pumping, it feels more like a club than a sauna”
– The Guardian, SALT Sandhornøy 2014