Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Varsku! Markens grøde 100 år: Hamsun og rasisme

November 21, 2017 @ 18:00 - 21:00

Velkommen til VARSKU! Markens grøde 100 år dag 2.
Sted: SALT, Art, Oslo. Lokale: Ardna.

Hamsunsenteret byr på debatt: Hamsun og rasisme.
“Lappene de vanker i utkantene, i det skumle, sett lys og luft på dem, og de vantrives som utøy og makk. Nu og da blir en kalv eller et lam tvert borte i Sellanraas utmark, langt borti en utkant. Det er intet å gjøre ved. Naturligvis kan Sellanraa tåle det. Og om Sivert kunne skyte så hadde han ikke børse, men han kan ikke skyte, han er ukrigersk og munter, en stor skøyer: Dessuten så er vel lappene fredet! sier han.” Knut Hamsun, “Markens grøde” (1917).

I år markerer vi 100 års-jubileet for utgivelsen av Hamsuns Nobelprisroman “Markens grøde”. Det er en sammensatt roman som blant annet er kjent for sine nedsettende beskrivelser av samene. Hvordan leser vi Hamsuns beskrivelser av samene 100 år etter? Kan vi den dag i dag unnskylde ham med at disse holdningene var vanlige for 100 år siden? Er dette et uttrykk for at Hamsun var rasist? Vi har samlet et knippe Hamsun-forskere til debatt om Hamsun og rasisme.

PROGRAM:
Kl 18:00 Dørene åpner
Kl 18:15 Intro med Igor D
Kl 18:20 Innledening med Thure Erik Lund
Kl 18:30 Debattstart med leder Preben Jordal, deltakere Tore Rem, Ida Jackson og Andreas Lødemel
Kl 19:30 Kort pause
Kl 19:45 Konsert med Igor Donderovic
Slutt kl 21:00

Innleder: Thure Eirik Lund, forfatter.
Debattleder: Preben Jordal, redaktør i Vinduet.
I panelet: Tore Rem, Andreas Lødemel og Ida Jackson.
Musikk og satire med Igor Dunderovic

Tore Rem er en norsk forfatter, litteraturviter og –kritiker, og professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo. Rem blir regnet som en av de fremste sakprosaforfatterne vi har i landet. Han er spesielt kjent for flere bøker om Hamsun, blant annet den kritikerroste “Knut Hamsun. Reisen til Hitler” som han ble tildelt Kritikerprisen for i 2015.

Andreas Lødemel er stipendiat ved Nord universitet hvor han arbeider med en avhandling om stedstematikk hos Knut Hamsun. Lødemel har skrevet en rekke artikler om Hamsuns forfatterskap.

Ida Jackson er forfatter, blogger og jobber til vanlig som innholdsrådgiver. Jackson utga i 2014 sakprosaboken Morfar, Hitler og meg om morfaren Per Pedersen Tjøstland – SS-mann, frontkjemper og redaktør for den nasjonalsosialistiske ukeavisen Germaneren. Jackson fikk vite om morfarens bakgrunn ved en tilfeldighet. Morfar, Hitler og jeg handler om hvordan hun måtte se familien sin – og seg selv – i et helt nytt lys. Morfar, Hitler og jeg er nominert til Kritikerprisen for beste sakprosabok, til Bokbloggerprisen 2014 og var nominert til Brageprisen.

Igor Dunderovic kjent for mange ting, men særlig kjent for sine satiriske musikkalske kommentarer om norske asylmottak. Han er utdannet i Produktutvikling v/ NTNU. Han har skrevet og produsert teater for barn og voksne og er selv utøvende artist og humorist. Igor har spilt gitar siden 1987 og har komponert og utgitt musikk til teater, visesang, folkeband og lettere politiske ytringer om integrering og norsk kultur.

Åpningen av jubileumsuken finner sted 20. november:
Varsku! Markens grøde 100 år: Åpning med HKH Kronprinsessen

Resten av uken kan du få med deg:
Dag 3 onsdag:
Varsku! Hamsun og Finland. Vi jubilerer Finland 100 år.
Dag 4 torsdag:
Varsku! Markens grøde 100 år: En litterær musikkfortelling
Dag 5 fredag:
Markens grøde 100 år: Et litterært gjestebud med Gard Eidsvold

Details

Date:
November 21, 2017
Time:
18:00 - 21:00
https://www.facebook.com/events/1330814693694239

Venue

SALT Art – Music
Festningsallmenningen
Oslo, Norway NO
+ Google Map

Organizer

Hamsunsenteret
Website:
https://www.facebook.com/Hamsunsenteret/

How to get here? It’s a 5 minutes walk from Oslo Central Station. Follow the harbor promenade in direction Vippetangen. The closest location on GPS is Langkaia 1.